torsdag 28 augusti 2008

Summan av kardemumman

OS är nu över och det är dags att summera. Själv har jag inte haft möjlighet att följa tävlingarna så noga eftersom jag befunnit mig på resande fot - det enda jag hann uppfatta var att den svenska brottaren Ara blev av med sitt brons efter att ha protesterat i samband med medaljcermonin. Det väckte mitt intresse... Vad protesterade han emot? Mot övergreppen mot mänskliga rättigheter i Kina måhända? Nej, efter att ha googlat lite blev jag snart varse att det handlade om en protest mot ett domslut. Men, men lite kred ska han ha ändå Ara - han stod upp för sin övertygelse och fick rätt.....

Årets OS kan summeras på flera olika sätt. För mig är det främst två perspektiv som är viktiga. Hur det gick för de svenska idrottarna är ändå av ett visst intressant. För att ta reda på hur det gick mailade jag min familj hemma i Sverige och fick ett föga upplyftande svar:

"OS-medaljer blev det väldigt klent med för Sverige. 4 silvermedaljer: 2 i cykelåkning, 1 i tennis, dubbeln herrar och 1 i ridsport och 1 bronsmedalj i segling. Stefan Holm blev fyra i höjd, Karolina Kluft gick till final i länghopp men lyckades inte nå något bra resultat. Susanna Kallur ramlade på 1:a häcken i semifinalen, så friidrottarna hade ingen lycka med sig inte simmarna heller. Therese Alshammar höll på att missa ett lopp p g a att baddräktensprack upp hela tiden. Usch ett sånt elände."

Ja, jag kan väl bara instämma i omdömet - men, men det är ju inte hela världen - det är ju ändå bara idrott och det är ju viktigare att kämpa väl och ha roligt än att vinna - eller hur?

Viktigare är dock frågan om hur det gick med respekten för de mänskliga rättigheterna i samband med spelen? Internationella Olympiska kommittén uttryckte ju inför tävlingarna en förhoppning om att OS skulle leda till en förbättring av respekten för dessa i Kina. Detta var till och med ett av argumenten till varför arrangemanget skulle förläggas just där. Organisationer som Amnesty och Human Rights Watch som arbetar med mänskliga rättigheter uttryckte dock det motsatta - en farhåga att kränkningarna mot mänskliga rättigheter snarare skulle intensifieras i samband med OS. Låt oss ta reda på hur det gick:

Jag surfade in på Human Rights Watchs hemsida (en organisation som jag personligen har stort förtroende för) - och föga förvånad läser jag att organisationens farhågor inför spelen verkar ha slagit in.

"De Olympiska Spelen i Kina har en gång för alla tagit död på föreställningen att spelen är en "god kraft", sa Sophie Richardson, Asia advocacy director på Human Rights Watch. “Verkligheten är den att den kinesiska regeringens värdskap för spelen har varit en katalysator för övergrepp, lett till ett stort antal vräkningar av hyresgäster, en ökning av arresteringar, häkningar och trakasserier av kritiker, upprepade kränkningar av mediafrihet och ett ökat politiskt förtryck" (Källa - Human Rights Watch)

Med risk för att bli tjatig - Usch ett sånt elände!

Hur som helst - "the grande finale" - själva avslutningscermonin var lysande har jag hört. Själv närvarade jag på en lite lungare variant (arrangerad av Tibetan Woman's Association), men med ett ack så angeläget budskap: Respekt för de mänskliga rättigheterna i Tibet tack! Exiltibetaner ägnade en heldag åt tal, buddistiska böner och fasta för att visa sitt stöd för sina landsmän i Tibet och sprida kunskap om deras situation. De svarta munkavlarna symboliserar brotten mot yttrandefriheten i Tibet.


Tibetanska nunnor under icke-våldsmanifestationen



Jag väljer att tolka den slogan jag fick på min munkavle som en vädjan om ett Tibet fritt från övergrepp mot mänskliga rättigheter. Huruvida Tibet skall vara ett eget land eller fortsätta vara en del av Kina lägger jag mig inte i. Dalai Lama vill ha dialog med Kina och är av åsikten att Tibet bör fortsätta vara en del av Folkrepubliken, men att övergreppen mot tibetanernas rättigheter måste upphöra. Många tibetaner - kanske främst de unga - framför dock krav på ett helt fritt Tibet.



Kvinnan längst fram till höger är Kalsang - som till vardags ser till att jag får en alldeles underbar middag. Här har hon dock viktigare saker i tankarna...


"No human rights in Tibet" står det på de flesta munkavlarna.

...och på lördag fortsätter manifesterandet. Tibetan Solidarity Committee (som är en avdelning under den tibetanska exilregeringen) har kallat alla exiltibetaner och alla som stöder Tibets sak till en dagslång fasta med syfte att försöka få slut på vad de själva kallar "den pågående kritiska situationen i Tibet". Källa

tisdag 26 augusti 2008

Vykort från Tamil Nadu

En återblick till södra Indien:

Svetten lackar i min panna, kläderna klibbar mot kroppen och ögonen kisar i solen. Vi har landat i Madurai, i delstaten Tamil Nadu i Södra Indien och precis klivit ur planet. Kontrasten mot monsunregnens norra Indien är slående. Landskapet här är plattare och färgskalan i den omgivande miljön går betydligt mer i bruna toner. Även maten skiljer sig från norra Indien. ”Godare än i norr”; säger min reskamrat Tsering som är uppvuxen här i söder. Jag, som tycker om det mesta i matväg, upptäcker snart en ny favorit Uppma heter den; en blandning mellan semolina (vete) och röda linser som serveras med kryddstark kokosnötschutney. Mums för smaklökarna!



Den första natten gör värmen och den nya miljön att jag har svårt att sova. Minst 30-gradig torr hetta i rummet och ingen AC, ett myggnät över sängen som får mig att känna mig smått klaustrofobisk – jag svettas, vrider och vänder mig. Tillsist sköljer jag en sjal i kallt vatten och breder ut den över kroppen. Det svalkar skönt och jag somnar sent om sider.



Vårt första besök i södra Indien är projektet RTU - som står för Reaching the Unreached – i byn G. Kallupatti. Ett mycket intressant, mångsidigt och välskött projekt visar det sig snart. Till G. Kallupatti kom den brittiska munken broder James Kimpton någon gång i mitten av 1970-talet. Han såg behoven av arbete, sjukvård, skolgång etc hos den till stora delar mycket fattiga lokalbefolkningen.



Idag är projektet omfattande. Här finns barnbyar för föräldralösa barn. Sju barn vars föräldrar antingen mist livet eller av någon anledning inte kunnat ta hand om dem bor tillsammans med en fostermamma. Mamman är i de flesta fallen änka eller har så har hon förskjutits av sin man. Barnbyn erbjuder en ny chans i livet både för barnen och för de anställda mammorna.



Projektet driver en egen skola där både barn från barnbyn och de omgivande byarna kan få förstklassig utbildning. Pedagogiken i skolan är experimentfull och lekande. Här förkommer ingen aga, vilket trots lagförbud fortfarande är vanligt i indiska skolor.



Här finns vidare hälsoprojekt, landsbygdsutvecklingsprojekt, vattenprojekt, boendeprojekt och sist men inte minst det som vi kommit för att besöka; ett inkomstgenererande projekt kopplat till Rättvis Handel. Arbete och försörjning är inte lätt att hitta i området och RTU är en viktig arbetsgivare för många i G. Kallupatti och intilliggande byar. Projektet har närmare 100 anställda varav de flesta är kvinnor som fått avbryta sina studier tidigt. Oftast på grund av att familjen inte har haft råd att låta henne fortsätta studera. Nu har kvinnorna möjlighet att bryta mönstret tack den försörjning som arbetet på RTU ger. På RTU vet alla som jag möter något om Rättvis Handel. ”Det handlar om god kvalitet till ett rättvis pris”, säger Kavathj som väver bordsdukar till IM. Och produkterna är verkligen av god kvalitet, färgning sker med naturliga färger och i många fall är dessutom produkterna av ekologisk bomull. Här finns ett helhetstänk kring inkomstgenerering och hållbar utveckling som imponerar och sprider hopp!



måndag 25 augusti 2008

Kvällspromenad i Rajpur

Några bilder från min favoritrunda i Rajpur. Är det inte vidunderligt vackert?










söndag 24 augusti 2008

Varanasi


Hittills har jag verkligen gillat platserna som vi besökt här i Indien...
Varanasi är lite av ett undantag... Hit kan jag inte rekommendera er att åka under monsunen... Då är trafiken mer kaotisk än vanligt, strömavbrotten fler, myggen ilsknare och stanken värre än vanligt....



Nej, detta är inte floden Gagnes - en helt vanlig gata i Varanasi efter en intensiv monsunskur.



Som ovan



I Varanasi besökte vi Kiran - en skola för funktionshindrade som startades av en nunna från Schweiz - syster Sangeeta. Ravi på bilden är 16 år. Han övergavs av sina föräldrar när han var spädbarn och har växt upp på Kiran. Här får han hjälp av en sjukgymnast att träna motoriken. De flesta barnen på Kiran bor hos sina föräldrar och återvänder hem efter skoldagen men en del tillbringar terminerna på Kirans internat. Ravi och en ungdom till saknar dock helt föräldrar och är adopterade av Kiran. Målet med projektet Kiran är att barnen och ungdomarna som får sin utbildning här skall slussas ut i det sk "normalsamhället" därför får även ett antal "normala" barn sin utbildning på Kiran och utbildningen sker i integrerade klasser. På detta sätt hoppas personalen på sikt kunna motverka de fördomar mot funktionshindrade som finns ute i samhället.



En del av ungdomarna på Kiran får yrkesinriktad utbildning genom tex sömnadskurser och bageriutbildning. I Kiranbageriet bakas det kakor av allehandla slag, det lagas jordnössmör och kokas sylt. Produkterna säljs sedan i Kiranaffären inne i Varanasi.


Miljön på skolområdet är som en oas....



I närheten av Kiranskolan hittade vi ner till den heliga floden Gagnes. Vackert!



Till Varanasi hade Tsering och jag sällskap av IMs platschef i Asien Mr Wangchuk
Här poserar Tsering och Wangchuk tillsammans vid Gagnes strand.




Jag på samma ställe.



När vi arbetat färdigt på Kiran besökte vi Dhamekhstupan i Sarnath. Här ska Budda ha hållit sin första predikan.




På stupans vägg är det populärt att "offra" guld genom att klista fast tunna guldpapper.



På buddistiskt manér vandrade vi medsols runt stupan medan Tsering och Wangchuk rabblade sina böner, nuddade vid stupan och "offrade" en vita sjal (en tibetansk symbol för vördnad) genom att fästa den på stupväggen.











fredag 8 augusti 2008

Sightseeing genom fönstret

Just nu upplever jag Indien genom ett bilfönster, ett tågfönster eller ett autofönster... ständigt på resande fot...

Vi får se och uppleva otroligt många intressanta saker och möta många spännande människor under vår resa runt om i Indien. Jag får hela tiden ifrågasätta och omvärdera mina tankar kring "Fair Trade" - men till syvende och sist tror jag på konceptet - det känns viktigt att poängtera. Just nu ser jag verkligen fram emot att få återvända till kontoret i Rajpur för att kunna smälta intrycken och reflektera lite över vad vi sett och hört. Under resan är det svårt att hinna med att analysera….det är ständigt nya intryck, nya möten, nya intervjuer….





Tsering fotograferar landskapet i Tamil Nadu genom bilfönstret

...jag gör det samma genom det andra fönstret

...och så ett tågfönster

...med liknande utsikt


Ett hus typiskt för den Indiska landsbygden. Tsering älskar dem och säger att hon skulle vilja bygga ett till sig själv. Personligen tycker jag att det ser fruktansvärt varmt ut...

Idrottsmän visar civilkurage

Kudos till Johan Wissman, Emma Green och Alhaji Jeng som tillsammans med 124 andra idrottsmän och kvinnor uppmanar Kina att lösa Tibetfrågan och stärka de mänskliga rättigheterna i landet. Kravet framförs i ett öppet brev till Kinas president Hu Jintao. Brevet är författat tillsammans med tyska Amnesty och Internationella kampanjen för Tibet. Nu väntar jag med spänning på Kinas reaktion...
Läs mer i Svenska Dagbladets eller Aftonbladets webbupplagor.