Under en månad vandrade Tentso, hennes man och två små barn - en tvååring och en treåring - till fots genom svårtillgänglig bergsterräng mellan Tibet och Nepal tillsammans med andra tibetanska flyktingar och en betald guide. ”Jag glömmer aldrig flykten från Tibet” säger Tentso med tyngd på varje stavelse. Ibland forsade regnet ner med en sådan intensitet att ficklampan som lyste upp vägen slocknade och gruppen tvingades stanna upp. Ibland var det outhärdligt varmt och brist på vatten. Just detta var extra svårt för Tentso eftersom hon fortfarande ammade sitt yngsta barn och vätskebristen fick ammningsmjölken att sina. De vandrade under kvällar och nätter och gömde sig för kinesisk gränspatrull under dagtid. Under de ljusa timmarna gällde det att vara knäpptyst...ett småbarn som grät skulle kunna få förödande konsekvenser. Tensto minns ett särskilt kritiskt skede av flykten: Alla i gruppen var tvungna att gå över en lång smal bro medan de kinesiska vakterna på båda sidorna sov. ”Jag var så rädd att de skulle höra oss och vakna. Vi fick gå över bron sakta på led” berättar Tentso.
Tentso och hennes familj hade tur. De kom fram till Nepal och därifrån fick de hjälp att ta sig vidare till Dharamsala i norra Indien. Här finns en tibetansk bosättning och den tibetanska exilregeringen. I Tibet hade Tentso och hennes familj levt som nomader. Hon hade ingen formell utbildning eller yrkeserfarenhet när hon kom till Indien. Som många tibetanska flyktingar hade hon svårt att ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden.
Ännu en gång stod lyckan henne bi och Tensto fick arbete på Recycled Paper Factory - ett projekt som drivs av Tibetan Welfare Office som i sin tur ligger under Department of Home, ett departement i den tibetanska exilregeringen. Projektet går ut på att göra pappersprodukter av återvunnet papper som ett led i arbetet med att komma tillrätta med den bristfälliga sophanteringen i Dharamsala. Så kallade ”green workers” som också är anställda av Tibetan Welfare Office samlar in sopor från innevånarna i Dharamsla, sorterar och återvinner. Pappret från denna sopsortering får nytt liv i Recycled Paper Factorys produkter. En del av produkterna exporteras – bland annat till IM men merparten säljs lokalt i den egna affären ”green shop”. Här säljs också andra ekologiska och miljövänliga varor. Konceptet känns genomtänkt och Tibetan Welfare Office har ett tydligt helhetsperspektiv på arbetet med att förbättra för människa och miljö i Dharamsala (läs mer om Tibetan Welfare Office på http://www.twodhasa.org/).
Tentso berättar att det bästa med att arbeta på Recycled Paper Factory är att hon har lärt sig nya färdigheter och nu behärskar ett yrke. Hon är också stolt över att arbetet innebär att hon bidrar till att förbättra miljön i Dharamsala. Hon känner att hon gör en god gärning på arbetet och att hon bidrar till ett bättre lokalsamhälle. Det enda problemet som Tentso ser är lönen. Turismen pressar upp priserna i Dharamsala och gör det svårt för innevånarna att klara sig på sina löner.
fredag 25 juli 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar