tisdag 17 juni 2008

Röda Korsets Ungdomsförbund kopplar greppet



Jag blev så himla glad idag när jag snubblade över Röda Korsets Ungdomsförbunds kampanj om OS och mänskliga rättigheter som lanseras i dagarna. Den är fräck, kaxig och träffsäker och kommer garanterat att reta gallfeber på såväl svenska olympiska kommittén som den kinesiska administrationen. Kampanjen består av bilder som visar polis och militär som begår övergrepp och våldshandlingar riktade mot demonstranter. Bilden relateras till en olympisk gren som boxning, 400 meter eller brottning - som på bilden nedan. Kampanjtexten lyder: "Att arrangera olympiska spel är ingen mänsklig rättighet". Nä, just det - men att demonstrera är en mänsklig rättighet - klockrent RKUF!




OS-processen har nu gått så långt att fortsatta krav på generell bojkott av de olympiska spelen i Kina ter sig tämligen uddlösa. Det är dock vars och ens ansvar att ta till sig informationen om de övergrepp som pågår i Kina och förhålla sig till dem - idrottsutövare såväl som publik, sponsor, journalist eller vilken roll Du nu än må ha...... Medmänniska - med ett ansvar för ditt val och dina handlingar är Du oavsett vem Du är! Att oreflekterat välja att åka dit och delta i spelen eller ladda upp med chipspåsen och colan framför TV-apparaten, utan att skänka de delar av civilbefolkningen i Kina som utsätts för övergrepp trots - eller i vissa fall till och med på grund av - de olympiska spelen, med skygglapparna på är ovärdigt och omänskligt. (Ja, jag gillar långa meningar:)

Visst kan man välja att delta och visst kan man välja att titta på OS även detta år - men då tycker i alla fall jag att man har ett ansvar för att kunna motivera för sig själv och andra VARFÖR man gör det valet samt ett ansvar för att inte BLUNDA - för att agera, protestera och informera.


"Politik skall aldrig blandas med idrott" hävdar vissa. Exakt hur tänker ni då??

Idrott och politik är intimt sammanlänkade och kan inte ses som företeelser separerade från varandra. Varför? Jo, politik handlar om att påverka förutsättningar för människors liv. Idrotten påverkas av förutsättningar som ges genom politiken (i Sverige är ju staligt stöd till ungdomsidrott ett enkelt och ytterst konkret exempel på hur politik påverkar förutsättningarna för idrott och idrottsutövare). Idrottsorganisationer och idrottsmän/kvinnor lobbar politisk hela tiden. Dels i frågor som rör idrott, men också i andra politiska frågor. Idrottsstjärnor är förebilder - vare sig de vill det eller inte. De har på grund av sitt kändisskap mer makt och inflytande än "Medelsvensson".. När de yppar en åsikt i en politisk fråga skrivs det spaltmeter i tidningarna....om jag skulle säga samma sak är det föga troligt att leder till rubriker i de stora tidningarna "Med makt följer ett ansvar" - like it or not!



Läs mer på Röda Korsets Ungdomsförbunds hemsida. Viktigt att påpeka i sammanhanget är att RKUF inte har för avsikt att driva någon "anti-Kina"-kampanj, utan en kampanj FÖR mänskliga rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar